Şirket Nasıl Kurulur?
22
Nis

Şirket Nasıl Kurulur?

Muhteşem bir iş fikrinizin olduğunu varsayalım. Sektörü enine boyuna araştırdığınızı ve stratejilerinizi belirlediğinizi düşünürsek harekete geçmek için artık hazırsınız. Peki, herhangi bir şirketin nasıl kurulduğunu biliyor musunuz? Hangi belgelere ihtiyaç duyacağınızı, nerelere gitmeniz ve neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Başlangıç aşamasındaki girişimcilerin birçoğu, iş kurma sürecinde afallarken daha sonrasında bu sürecin ne denli sancılı olduğunu dile getiriyor. Yeni bir iş veya proje için sadece parlak bir fikir hiçbir zaman yeterli olmuyor. Sektör araştırması, ortak bulma veya sermaye gibi basamaklardan oluşan bir hazırlık sürecine ekseriyetle ihtiyaç duyuluyor. Eğer bir şirket kurmaya karar verdiyseniz, şirketin kuruluş aşamasının sürecin en kolay kısmı olduğunu fark edince şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz. Birkaç günlük bir süreçte, şirketinizi resmi olarak faal hâle getirebilirsiniz.

Şirketinizi açmadan önce, şirketinizin merkezi olarak göstereceğiniz bir adrese ihtiyaç vardır. Öncelikle şirketinizin resmi adresini belirlemeniz ve belgelendirmeniz gerekiyor. Ardından bir mali müşavire danışarak şirketinizin unvanının belirlenmesi ve esas sözleşmenin hazırlanması gibi hususlarda birlikte çalışarak süreci kolaylaştırabilirsiniz. İlgili ticaret odası ve vergi dairesine giderek gerekli tescil işlemlerini tamamlayabilir, noter onay işlemlerini halledip potansiyel vergi numarasını alıp şirketinizi birkaç gün içerisinde açabilirsiniz.

 

Şahıs Şirketi Nasıl Açılır?

Kurulum ve işletme maliyetinin düşük olması, şirketin kolayca açılıp kapatılabilmesi ve belirli vergi dilimleri açısından sunduğu imkanlar, şahıs şirketi kurmayı cazip hâle getirmektedir. Belirli bir süreklilik arz eden işleri dolayısıyla fatura kesme zorunluluğu ortaya çıkan serbest zamanlı çalışanlar, genellikle şahıs şirketi kurmayı tercih ediyor.

Şahıs şirketi kurarken bir şirket adresine ve güvenilir bir mali müşavire kesinlikle ihtiyaç duyacaksınız. Noterden mali müşaviriniz için bir vekalet belgesi çıkararak ve imza beyannamesi, ikametgah ve kira kontratı gibi belgeleri toplayarak şirketinizi açmak için ilk adımı atabilirsiniz.

Şahıs şirketi açarken ilk olarak ticaret odasına kayıt yaptırma zorunluluğunuz bulunmuyor. Kurulum işlemlerini başlatabilmeniz için ilgili belgeler ile birlikte iş adresinizin bağlı olduğu vergi dairesine gitmeniz ve şahsen başvurmanız gerekiyor.

 

Limited Şirketi Nasıl Kurulur?

İki veya daha fazla ortakla bir ticaret unvanı altında hizmet vermeyi planlıyorsanız limited şirket kurmanız gerekiyor. Şahıs şirketine kıyasla limited şirket kurmak biraz daha zor olsa da, doğru stratejiyle kısa bir süre içerisinde açılabiliyor.

Limited şirket kurarken imzaya yetkili kişilerin yanında genel kurul ve yöneticilerin belirlenmesi gerekiyor. Ticaret unvanı seçilmesi ve onaylanması, Rekabet Kuruluna sermayenin 4/10.000 kadar tutarının yatırılması, şirketin ana sözleşmesinin ilgili ticaret sicili memurluğunca tescil edilmesi, şirket adresinin belgelendirilmesi, vergi ve sosyal güvenlik kaydının yapılması ve şirketin ticaret unvanının tescil edildiğine dair ilanın Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde yayımlanması gibi birtakım adımları takip ederek limited şirketinizi açabilirsiniz.

 

Şirket Adresi Nasıl Seçilir?

Limited, şahıs veya anonim fark etmeksizin şirket kurmak için şirketinizin merkezi olarak gösterebileceğiniz resmi bir adrese ihtiyaç duyuyorsunuz. Gösterdiğiniz adresin gerçek olup olmadığının kontrolü için ilgili vergi dairesi bir yoklama memuru görevlendiriliyor. Şirket açıldıktan sonra yoklama memuru, o adreste ilgili şirketin gerçekten kurulup kurulmadığı, adresin faal olarak şirketiniz tarafından kullanılıp kullanılmadığını denetliyor. Eğer adreste kimse bulunmuyorsa tutanak tutuluyor.

Şirket adresi olarak göstereceğiniz yer kendi mülkünüz olabileceği gibi ticaret yapmanıza imkan veren kiralık bir iş yeri de olabilir. Fakat kiralık bir ofis, doğrudan ve dolaylı giderler doğrultusunda oldukça maliyetli bir çözüm. Özellikle fiziksel bir mekana ihtiyacınız yoksa bu çözüm pek mantıklı görünmüyor. Popülerliği gün geçtikçe artan sanal ofis kiralama hizmetleri, resmi ve prestijli bir iş adresine sahip olma olanağını sunuyor. Ayrıca değişen ofis ihtiyaçlarınıza ayak uyduran birçok çözümden en ekonomik şekilde faydalanmanıza sağlıyor.

 

İhtiyaçlarınız ile Örtüşen Sanal Ofis Çözümleri

Şirketinizin kuruluşunda sanal ofis tercih ettiğinizde, vergi dairesinin adres denetimi esnasında adreste kimsenin olmaması gibi nedenlerle sekteye uğramıyor. Fiziksel bir ofis kiralama, ofis mobilyaları satın alma ve eleman çalıştırma gibi ek maliyetler olmadığı için şirketinizin kuruluş ve işletme maliyetleri aşağı iniyor. Serbest zamanlı bir çalışansanız ve uzaktan çalışmayı tercih ediyorsanız, daha profesyonel bir görünüm çizme imkanını sanal ofis sistemi size sağlıyor. İş yazışmaları, sizin yerinize sanal ofis kiralama hizmeti verilen şirket tarafından muhafaza ediliyor. Dilerseniz sekreterlik hizmeti alabiliyor ya da müşterilerinizi ağırlamak ya da toplantı tertiplemek için sanal ofis kiralama şirketinden alan kiralayabiliyor, ihtiyaçlarınıza uyum sağlayan ofis hizmetlerinden en ekonomik şekilde faydalanabiliyorsunuz.

Fatura kesebileceğiniz, şirketinizin resmi adresi olarak göstereceğiniz fakat aktif olarak kullanmayacağınız bir ofise ihtiyaç duyuyorsanız siz de Optimum Offices’ın sanal ofis kiralama hizmetlerini değerlendirip, maliyetlerinizi en azda tutarak şirketinizi açıp, profesyonel görünümünüzden ödün vermeden size ayak uyduran yeni nesil ofis sistemleriyle tanışmalısınız.